Nemůžete do kavárny? Dopřejte si skvělé kávové nápoje doma

Základem domácí přípravy je výběr co nejkvalitnější suroviny, použijte vždy co nejčerstvější. Pokud pijete kávu jen občas, využijte už namletou kávu a kvůli čerstvosti kupujte v menších baleních např. 250 g talská zrnkové kávy GOLD. O způsobu domácí přípravy nápoje z namleté kávy si řekneme v posledním odstavci článku. Pro uchovávání kávy ji rozhodně nedávejte do lednice, uchovejte v suchu a zamezte ke kávě přístupu vzduchu a světla.

 

Pijete-li kávu častěji, máte již doma kvalitní kávovar popř. neváhejte s jeho pořízením např. kávovar Dream For a magical coffee. Jak si tedy vychutnat celou škálu kávových nápojů? Zrnkovou kávu nekupujte v supermarketu, ale vybírejte ve specializovaných e-shopech např.. Základním kávovým nápojem je espresso - 8 gramů kávy, voda o teplotě kolem 90°C, tlak 9 barů a extrakce 25-30 sekund, to je způsob přípravy kávy o výsledném objemu 30 ml. Velmi oblíbené je v kavárnách tzv. lungo. Připravíte jej snadno tak, že do espressa přidáte vodu v poměru 1:1. Určitě znáte i pojem americano. V tom případě doplňte vodu v poměru 1:5 a máte ho hnk dispozici.

 

Dostáváme se k nápojům s mlékem. Pokud k espressu přidáte trochu mléčné pěny, máte tzv. macchiato. Jak na capuccino? V kávovaru našlehejte z plnotučného mléka 60 ml mléčné pěny, připravte espresso tj. 30 ml kávy a do třetice 60 ml, a to horkého plnotučného mléka. Do espressa přidejte mléko a mléčnou pěnu a máte domácí capuccino. Pokud vezmete dvojité espresso, bude výsledkem tzv. flat white, moderna v tuzemských kavárnách. Co domácí příprava latte? Do klasického espressa tj. 30 ml přidejte 200 ml horkého plnotučného mléka. A co latte macchiato? Není to to samé? Není! Zde nejprve do sklenice vložíte 200 ml mléka, teprve do něj přidáte espresso 30 ml a jako třetí vrstvu pak 20 ml našlehané mléčné pěny.

 

Závěrem slíbený návod na přípravu kvalitní domácí kávy, pokud nemáte kávovar a zakoupíte již namletou kávu. Velmi oblíbený a jednoduchý způsob je tzv. french press. Potřebujete jen skleněnou konvičku s pístem, kterou (hledejte pod názvem konvička na french press) seženete už od sto korun. Vezměte nejlépe nahrubo mletou kávu v poměru 7g na 100 ml výsledného nápoje, vložte do konvičky kávu a zalijte horkou vodou blízkou bodu varu (92-96°C, ale pozor, nikdy ne vodu, která právě dovřela, 100°C je moc), nechte chvíli stát, zamíchejte a po 3-4 minutách pomalu stlačte píst dolů, abyste odstranili lógr. Ihned servírujte.